Kestävä kehitys ja materiaalivalinnat

Meiltä loppuvat rahat ennen kuin materiaalit kuten metallit ja sementti. Näin on Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuslaitos todennut tutkimuksissaan. Mikäli emme ymmärrä kierrätettävyyden sekä sitoutuneen energian merkitystä materiaaleissa olemme korviamme myöten pulassa. Kulutamme tällä hetkellä luonnonvaroja kolmen maapallon verran…

Esimerkiksi sementin ja metallien osuus energian kulutuksesta on tällä hetkellä alle 20 %, mutta jo muutaman vuosikymmenen sisällä osuus tulee kasvamaan yli 60 %. Kunnes sitoutuneen energian ja kustannusten lakipiste saavutetaan ensi vuosisadalla, jolloin rahamme ovat loppuneet viimeistä senttiä myöten ja olemme todella isojen ongelmien keskellä.

Luonnolliset rakennusmateriaalit tarjoavat myös tähän tulevaisuuden haasteeseen ratkaisun. Luonnolliset rakennusmateriaalit ovat paikallisia, niiden sitoutunut energia on hyvin vähäinen mm. pienen jalostusasteen vuoksi ja ne ovat 100 % kierrätettävissä ja ennen kaikkea niiden kierrättäminen on hyvin helppoa eikä sekään sido arvokasta energiaa enempää.

Luonnollisten rakennusmateriaalien avulla pystymme myös pysäyttämään materiaalien hintatason nousun, joka alkoi 2000 luvun alussa ja on ennustettu päättyvän kunnes rahamme loppuvat… ellemme tee muutosta!